De Vughtse Historische Reeks (VHR) is weer een deel rijker. Vanmiddag was de boekpresentatie van het elfde deel uit deze reeks van lokale geschiedschrijving. Namens PvdA-GroenLinks waren Suzanne van Wiggen en Toine van de Ven aanwezig.
Er zat een duidelijke boodschap in de presentatie van dit deel van de VHR: er is voldoende stof voor een twaalfde deel. Dat dit elfde deel en ook het tiende deel er uiteindelijk zijn gekomen, is grotendeels te danken aan PvdA-GroenLinks. Als portefuille-houder cultuur ben ik de afgelopen vier jaar regelmatig bezig geweest om lokale geschiedschrijving in de vorm van de VHR te laten voortbestaan. PvdA-GroenLinks vindt de VHR een nuttig project dat verdere doorgang moet vinden. Zoals mij bij mijn studie geschiedenis is geleerd en vanmiddag nog aangehaald door burgemeester Roderick van de Mortel: kennis van de geschiedenis is nodig om het heden te kunnen begrijpen. Zo kan in dit elfde deel kennis worden opgedaan over Joodse sporen in Vught, veldnamen in Vught, Kouwenberg, fort Isabella, Sophias-Burg, de grafzerk bij de Vughtse toren, de St-Lambertuskerk in Cromvoirt, de bevrijding en Kamp Vught als interneringskamp. En voor het twaalfde deel liggen al een stuk of drie artikelen klaar, zo verklaarde eindredactrice Ottie Thiers.
Dat twaalfde deel komt er, aangezien lokale geschiedschrijving nu onderdeel uitmaakt van de cultuurnota 2008-2012. Maar al sinds 2003 heeft de VHR een onzeker bestaan gekend met een structureel tekort. Een periode die wordt gekenmerkt door financiële tussenoplossingen en noodconstructies. Bij de bespreking van dit structurele tekort en de toekomst van de VHR in mei 2006 sprak een meerderheid van de gemeenteraad uit dat het maar afgelopen moest zijn met de VHR. In de raadsvergadering zei de SP dat het tiende deel een mooie afsluiting zou zijn van de reeks, de VVD wilde het niet meer als boek uitgeven maar enkel op internet en het CDA wilde de gemeentelijke financiering na het tiende deel stoppen… Het was dan ook aan mijn amendement te danken dat er toen voldoende middelen ter beschikking werden gesteld voor 2006 en 2007 om deel tien af te kunnen ronden. De definitieve besluitvorming over de VHR zou worden besproken in het kader van de cultuurnota.
Toen de uitwerking van deze cultuurnota echter langer duurde dan verwacht en gewenst, heb ik namens de fractie wederom financiële middelen kunnen garanderen bij de bespreking van het Subsidieprogramma 2008-2011 in november 2007. In een motie werd het college opgeroepen om in afwachting van de vaststelling van de cultuurnota ruimhartig om te gaan met subsidieverzoeken in het kader van lokale geschiedschrijving. Tenslotte werd lokale geschiedschrijving – wederom dankzij een motie van mijn hand – opgenomen in de cultuurnota in januari 2008. Hierdoor ontvangt de Stichting Lokale Geschiedschrijving Vught een bedrag waarmee de eindredactrice kan worden bekostigd. En daardoor kon vandaag deel elf worden overhandigd aan burgemeester Van de Mortel.
De hint om de financiële middelen te continueren werd vanmiddag terecht door de burgemeester doorgeleid naar de aanwezige raadsleden. Ondanks de uitspraken van verschillende fracties bij de bespreking van de toekomst van de VHR en het tiende deel in 2006, is geschiedschrijving wel opgenomen in de cultuurnota 2008-2012. Het is zaak om in 2012 bij het bespreken van de nieuwe cultuurnota te zorgen dat dit belangrijke onderdeel van ons cultuurbeleid wordt gecontinueerd. Nu eerst op naar deel twaalf!
Toine van de Ven