Op 2 december besprak de commissie Ruimte de globale gebiedsvisie Hart van de Baarzen.
In een globale gebiedsvisie komen in grote lijnen de keuzes aan de orde over wat je wilt in een gebied dat ontwikkeld gaat worden. Het college heeft vijf varianten ontwikkeld. Het voorstel van het college is om variant 2B te kiezen (zie afbeelding bij dit artikel) Er heeft inspraak plaatsgevonden. Die heeft geleid tot het sparen van bomen op het Bisschop Zwijssenplein, de aanpassing van de hoogte en de aantallen van de woningen en de hoogte van de bouw voor de supermarkt is beperkt.
Er waren maar liefst 8 insprekers (waarvan 2 alleen op schrift). De kern van de inspraak ging niet over woningen of het onderwijs maar vooral over de supermarkt. In het plan is het de bedoeling dat de nu al aanwezige Lidl “de straat oversteekt” en daar meer ruimte krijgt. 7 Insprekers -waarvan er één een werkgroep vertegenwoordigt- is een signaal dat het onderwerp in elk geval de gemoederen bezig houdt.
Wat is het voorstel?
Voor dit plan zijn er drie hoofdmoten: woningbouw, onderwijshuisvesting en ruimte maken voor een supermarkt. Ik loop ze hier na.
De woningbouw (op afbeelding gele gedeelte)
In de variant die voorligt komen er 74 woningen bij. Hiervan worden er 45 in de sociale huur gerealiseerd. Naast de genoemde sociale woningen komen er nog 21 woningen in de middenduur klasse en 8 patiowoningen in de prijsklasse van € 250.000 tot 400.000. De 21 duurdere woningen moeten ruimte bieden voor doorstroming; het beeld is dat vooral senioren hier de doelgroep zijn. De gekozen variant biedt aan de woningstichting de ruimte om direct na de keuze van die variant te beginnen met de bouw. De realisering van de sociale woningbouw op korte termijn vinden wij een groot voordeel van dit plan.
Het onderwijs (op afbeelding oranje gedeelte)
De school De Lichtstraat is toe aan uitbreiding. Op dit moment is de tijdelijke oplossing dat de school in twee gebouwen is gehuisvest en dat is zeker niet de gewenste vorm. De gymzaal is aan vervanging toe. De directie van de school sprak in en gaf aan dat de school content is met de totale oplossing. Dus niet alleen met het plan voor de school en dat vinden wij een groot pluspunt.
De supermarkt (op afbeelding blauwe gedeelte)
Hier gaan de meeste bezwaren naar uit. Er zijn beelden geschetst over een “XL-supermarkt”. Let op: de Lidl-organisatie kent die term niet. Het gaat hier om een supermarkt met een totaal oppervlak van 2000 m2. Daarmee wordt dit in grootte gemeten de derde supermarkt (van de vier) in de kern Vught en lijkt daarmee niet extravagant. Er komt meer ruimte dan de winkel nu heeft maar de omvang is naar mijn oordeel nogal overzichtelijk. Als je doel is om de supermarkt te behouden dan moet je de exploitant ook de ruimte bieden om dat met een redelijke exploitatie te doen.
We snappen dat de buurt om informatie vraagt en zorgen heeft over de ontwikkelingen. Echter: niets doen gaat vermoedelijk een supermarkt opleveren waar de exploitant niet meer in wil investeren. Dit leidt op termijn tot een verslechtering van de buurt en vertrek van de supermarkt. Ik betwijfel of dat een perspectief is waar veel buurtgenoten op zitten te wachten.
Punt van zorg
Wat tenslotte wel nog een zorgpunt is, is het feit dat er welstandsvrij gebouwd kan worden. Om in deze buurt nu een fantasieloze doos neer te zetten kan toch ook niet de bedoeling zijn. We gaan kijken of we voor dit plan een vorm kunnen vinden -welstandsregels? beeldkwaliteitsplan? andere vorm?- dat er voor zorgt dat de uitstraling van het plan in het geheel en de winkel in bijzonder zal passen in de buurt.