Op 19 februari jl. zijn Floor Bink (nr. 2 op de lijst), Peter Hordijk (nr. 4 op de lijst) en lijsttrekker Toine van de Ven op stage geweest bij Bureau Jeugdzorg Brabant in Den Bosch. Tijdens deze stage hebben zij onder andere persoonlijk mogen ervaren hoe gesprekken tussen Bureau Jeugdzorg en de betrokken gezinnen verlopen.
Transitie Jeugdzorg 2015
Per 1 januari 2015 gaat de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de Jeugdzorg over van de provincies op de gemeenten. Gemeenten dienen de zorg voor jeugd zichtbaarder, dichterbij en minder bureaucratisch te organiseren. Een hele kluif voor de gemeenten, niet alleen inhoudelijk, maar ook financieel en organisatorisch. Voorzieningen en hulpverleners moeten zich meer gaan richten op de versterking van de eigen kracht van kinderen, jongeren en opvoeders.
Het Rijk koppelt aan de overdracht van deze taken een structurele bezuiniging van maar liefst 300 miljoen euro, wat betekent dat de gemeenten naast het inrichten van een nieuw jeugdstelsel ook nog “op zoek” moeten naar middelen om dit te financieren.
Verhalen uit de praktijk
Tijdens de stage zijn we onder de indruk geraakt van de indringende verhalen achter de dossiers. Verhalen van mishandeling en verwaarlozing, maar ook verhalen van heel graag goed willen zorgen maar dat gewoon niet kunnen. Jeugdzorg heeft voor veel situaties een zorgvuldig opgebouwde vaste aanpak ontwikkeld, maar het blijft mensenwerk dus soms moet er maatwerk worden geleverd. Wat opvalt is allereerst de veelheid aan instanties waarmee Jeugdzorg (en dus ook de gezinnen waar het over gaat) te maken heeft: de Raad voor de Kinderbescherming, de Centra voor Jeugd en Gezin, de rechtbanken, de politie, het onderwijs, het welzijnswerk en niet in de laatste plaats de opvanggezinnen en -tehuizen. Daarnaast konden wij uit verhalen uit de praktijk van de medewerkers van BJZ opmaken dat bureaucratische regels de snelheid van een besluitvormingsproces, bijvoorbeeld bij crisissituaties, helaas nog wel eens willen belemmeren.
Inzetten op preventie?
De extra taken van het Rijk gaan gepaard met bezuinigingen. Gemeenten staan dichter bij hun inwoners en zouden zorg goedkoper kunnen aanbieden. Vooral preventie is daarbij van belang: signalen vroegtijdig oppakken en voorkomen dat duurdere professionele zorg nodig is. Dat is lastig te vertalen naar de Jeugdzorg. Deels kan dat door te investeren in sociale netwerken en ondersteuning in de opvoeding. Maar er werd ook ingeschat dat momenteel zo’n 70 procent van de jeugdzorg voortkomt uit vechtscheidingen. En ook dat er een bepaalde ‘erfelijkheid’ in zit. Kinderen van ouders in een zwak sociaal netwerk hebben zelf grotere kans dat later hun kinderen ook onder toezicht van Jeugdzorg komen.
Jeugdzorg inrichten in Vught
PvdA-GroenLinks wil de Jeugdzorg in Vught vorm geven door het bestaande Centrum voor Jeugd en Gezin verder te ontwikkelen. Ouders kunnen daardoor ondersteund worden bij opvoedingsvraagstukken. Signalen moeten vroegtijdig worden opgepakt vanuit wijken, bijvoorbeeld door te schakelen met het sociaal wijkteam. De deskundigheid van Jeugdzorg moet Vught samen met andere gemeenten inkopen. Bijvoorbeeld in gevallen waarbij langdurigere en/of intensievere begeleiding nodig is. In ieder geval moet voor PvdA-GroenLinks altijd het belang van het kind voorop staan.
Floor Bink, Peter Hordijk en Toine van de Ven