Als gevolg van de corona-ellende zitten we met zijn allen weer met de bekende maatregelen. In het presidium van de Raad – het overleg van fractievoorzitters dat de agenda van commissies en Raad voorstelt – is de wijze van vergaderen aan de orde geweest. Het presidium is niet openbaar maar in de commissie van 18 november hebben we na de VVD en D66 aangegeven dat we voor digitaal vergaderen zijn. In de wetenschap dat er 7 partijen in de Raad vertegenwoordigd zijn is het dan helder dat 4 partijen voor “life” kiezen.
Solidariteit is enige optie
Wij vinden dat om een paar redenen zeer teleurstellend. In de eerste plaats vinden we dat solidariteit met mensen die om medische redenen niet mee kunnen of willen doen aan de beraadslagingen met zich mee brengt dat digitaal vergaderen wat ons betreft de enige optie is. In de vergadering is aangegeven dat er raadsleden zijn waar die medische gronden voor gelden. Als dan de meerderheid daar niet op aansluit stelt dat sterk teleur.
Voorbeeldfunctie Gemeenteraad
Daarnaast is er de oproep van de regering om zoveel mogelijk thuis te werken. De Raad kan dat ook. De voorbeeldfunctie van de Raad is hier in het geding: als zelfs een overheidsorganisatie zich niet houdt aan die regels, wat verwacht je dan van de burgers en bedrijven?
Tenslotte: het life vergaderen moet buiten de deur van het gemeentehuis. Er is te weinig plek om de 1,5 meter te handhaven. Het “buiten de deur-vergaderen” kost zo’n € 5000,- per keer. Als dat moet is er niks mis mee maar in dit geval, waar digitaal formeel kan, is het wel heel veel geld.
Ik ben van plan te bezien of het besluit nogmaals aan de orde kan komen. Ik houd u op de hoogte.