In het raadsvoorstel stelt het college voor om wel startersleningen, maar geen duurzaamheidsleningen mogelijk te maken in Vught. Hoezo Millenniumgemeente? PvdA-GroenLinks is voorstander van zowel starters- als duurzaamheidsleningen.
Opdracht van de raad: startersleningen én duurzaamheidsleningen
Op initiatief van de VVD is het college met een motie opgedragen te onderzoeken of startersleningen en duurzaamheidsleningen tot de mogelijkheden voor Vught behoren. De motie werd aangenomen door alle partijen met uitzondering van D66. Het college is nu met een voorstel gekomen dat aansluit op landelijke ontwikkelingen: maak een starterslening mogelijk via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN). Het college wil echter geen duurzaamheidslening mogelijk maken.
Startersleningen: Prima Idee
Dat vinden we. Het helpt starters om een (redelijk goedkope) woning in eigendom te kunnen verwerven. De bedoeling is dat starters tegen gunstige voorwaarde een lening kunnen afsluiten waarmee vooral de “top” van de te nemen hypotheek kan worden gefinancierd.
Wel rare onderdelen in voorstel
Ten eerste moet de verkopende partij aan de gemeente een bijdrage geven van 1% van de verkoopprijs als een starter de woning koopt. Het college vindt dat redelijk omdat de verkoper voordeel heeft bij verkoop. Maar: 1% aan “de gemeente” geven is voor de verkoper een rem om de woning te verkopen aan een starter en dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast speelt de gemeente zo in de prijsvorming rond de woning een rol(letje). In deze vorm lijkt ons dat ongewenst.
Ten tweede wordt een combinatie van starterslening en de mogelijkheid van Kopen naar Wens uitgesloten. Kopen naar Wens is een regeling waar Woonwijze aan meedoet die het kopen van een woning uit de bestaande huurvoorraad vergemakkelijkt. Die uitsluiting wordt beargumenteerd omdat mensen zo een dubbel voordeel zouden hebben. Wat ons betreft zoveel te beter: als je mensen dubbel kunt helpen en een woningmarkt die op slot zit vooruit wilt helpen dan moet je dat niet laten.
D66 was als enige partij tegen deze vorm. Ze zijn er –zo lijkt het- niet zo van het mogelijk maken om mensen aan de onderkant een zetje in de rug te geven. De VVD had nog wat moeite met de financieringsvorm; wellicht komt die partij nog met een aanvulling in de raad.
Duurzaamheidslening: moet wat ons betreft ook kunnen
Hier gaat het om leningen tegen gunstige voorwaarden waarmee duurzame investeringen (isolatie, zonnepanelen, etc.) kunnen worden gefinancierd. In het stuk meldt het college:”Hoge investering, lange looptijd en veel ambtelijke inzet zijn redenen niet aan de regeling deel te nemen.”
Hoezo Millenniumgemeente?
Wij vinden dat als je jezelf als millenniumgemeente serieus neemt dit precies iets is waarop je moet inzetten en dat bureaucratische motieven dat niet moeten belemmeren. Daarenboven: de investering kan beperkt worden door een zogenaamde afkoopregeling toe te passen. De gemeente draait dan op voor 25% van de lening maar dat is het dan ook. Als je bereid bent om evenals voor de starterslening een ton in te zetten betekent dat een mogelijkheid om 4 ton aan leningen en dus investeringen op dat gebied mede mogelijk te maken.
Hoe gaan we dat betalen?
Overigens geldt voor de starterslening (en als je het zou willen voor de duurzaamheidslening idem) dat die ten laste gaan van de algemene reserve. Daar zit nu een vrije bestedingsruimte op van 3.4 ton. De starterslening beperkt die tot 2,5 en een duurzaamheidslening (mogelijk) nog verder. Je kunt echter ook zeggen: er is ruimte dus doen!
Ton van de Vossen